Srednjoškolci su daleko više zainteresovani za STEM nego što se mislilo

Rezultati istraživanja i saveti

Postoji mnogo uzbudljivih STEM eksperimenata za srednjoškolce koji ih uče o nauci, tehnologiji i matematici. Pomažu im da istraže svet kroz praktične aktivnosti, ali i da uvežbaju svoje veštine kritičkog mišljenja i problem solving-a.  

Međutim, pođimo od činjenice koliko su srednjoškolci zainteresovani za STEM? Najnovija anketa sprovedena na preko 10000 srednjoškolaca iz različitih sredina i razreda širom sveta, pokazala je da je čak 92% njih bilo zainteresovano za STEM, a 87% za nastavak karijere u STEM oblastima.

Istraživanje je takođe pokazalo da je 74% učenika bilo zainteresovano da uradi STEM projekat u svojim školama ako im se pruži prilika. 

Sad se postavlja pitanje: Kad je interesovanje srednjoškolaca izuzetno afirmativno, zašto više ne uključujemo STEM u školski kurikulum? 

Evo ideja kako to možete uraditi:

  • Električna energija – Eksperimenti sa električnom energijom uče učenike o tome kako električna energija funkcioniše i kako se njome može manipulisati kroz različite materijale, kao što su bakarna žica i gvozdena jezgra. Učenici će naučiti kako da naprave bateriju koristeći sok od limuna, cink trake i kristale bakar sulfata, kao i kako da naprave električno kolo koristeći sijalice i baterije povezane žicama. 
  • Fizička pitanja, kao što je: Kako gravitacija utiče na objekte na Zemlji?, odličan su podsticaj da učenici naprave model solarnog sistema koristeći različite veličine loptica i kanap koji ide od lopte do lopte. Ovo je dobra igra i eksperiment timskog rada, ali i igra koja testira njihovu orijentaciju. Učenik koji drži konce treba da ih čvrsto povuče dok drugi ljudi drže svoje lopte na različitim udaljenostima jedna od druge. Kada puste svoje lopte, one bi trebalo da padaju različitim brzinama u zavisnosti od toga koliko su udaljene od centra gravitacije. Ovaj eksperiment će im pomoći da shvate zašto planete kruže oko zvezde, a ne obrnuto!
  • Rast bakterija: Bakterije najbolje rastu u toplim okruženjima, koja su nevidljiva i specifična, a misterija kao deo nauke, uvek je dobitna kombinacija za podsticaj interesovanja učenika. Takođe, mikrosvet je odlična podloga za modifikaciju. Na primer, pratite rast baktera, ali menjate određene komponente (npr. šećer u odnosu na so, cimet, kurkumu, sirće). Neke od ideja, možete pogledati ovde.
  • Spin art: Spin art omogućava učenicima da stvaraju umetnost vrteći bojice na papiru dok se ne stope u šare u boji. Možete kreirati spin umetnost tako što ćete izrezati oblike iz konstrukcije, a zatim istražiti koliko nauke ima u bojama, zašto one ostavljaju otisak i šta tome doprinosi. Više o ovome je bilo reči na našoj obuci STEM eksperimenata.
  • Podstaknite učenike da koriste IT alate na smislen način. Dajte im zadatak da naprave sopstvenu Chrome ekstenziju. Osmislite zajedno temu, i ostavite ih da svoje digitalne veštine implementiraju u proizvod koji zatim možete zvanično postaviti i na Chrome prodavnicu. Zamislite koliko ovo može da ih motiviše! Njihova ideja na Chrome prodavnici. I nemojte misliti da je ovo nemoguće, zaista ova opcija postoji.

Odakle kreće interesovanje učenika za STEM?

Pravi odgovor ne postoji. To je nekad iz porodice, filma, video-igrice, škole…međutim, važno je na koji način se to interesovanje kanališe i razvija. Prvi korak na tom putu je pružanje podrške da uvide značaj tog interesovanja. Najlakše se to postiže kroz povezivanje učenika sa stručnjacima, naučnicima, STEM edukatorima iz različitih oblasti. Takođe, možete osmisliti i brojne manifestacije u svojoj školi vezane za STEM, gde će učenici istražiti različite aspekte nauke i tehnologije koji ih najviše zanimaju.

Ako vam treba pomoć u organizaciji ovakvih aktivnosti, pišite nam na mejl: stemzbornica@gmail.com, da zajedno osmislimo zanimljiv događaj.

Drugi način da uvedete STEM u svoj nastavni plan i program je uvođenje novih aktivnosti u vaš kurikulum ili promena starih. Na primer, ako zbog prirode predmeta u vašoj školi nije jednostavno sprovoditi eksperimente tako lako, razmislite o pokretanju inženjerskog kluba ili STEM kluba, kako bi učenici mogli da nauče više o ovoj oblasti kroz praktične aktivnosti.

Zašto je to važno? Pa ako smo na početku rekli da STEM pomaže učenicima da razviju veštine kritičkog mišljenja, najbolji način da to i uspeju je da ih stavimo u situacije koje će zahtevati od njih da primene naučeno znanje, otvore riznicu naučnih zanimljivosti i osnaže se da dublje istraže temu. 

Odakle krenuti? Naše iskustvo govori da učenici obožavaju sledeća pitanja:

  • Zašto je nebo plavo?
  • Da li životinje mogu da prepoznaju sebe u ogledalu?
  • Da li zlatne ribice stvarno imaju pamćenje od 3 sekunde?
  • Da li postoje dve identične pahulje?
  • Da li stvarno nojevi kriju glavu u pesku?
  • Zašto u svemiru nema gravitacije?

Sad kad pročitate ova pitanja, sigurni smo da i vas zanimaju odgovori. Ne brinite, najmanje jednom nedeljno na našim društvenim mrežama odgovaramo na neka interesantna pitanja iz oblasti nauke. Pratite nas redovno i saznaćete odgovore.

Dolazimo do zaključka: STEM za učenike ima nekoliko svrha:

  • Da motiviše učenike da se zainteresuju za učenje o određenoj temi ili predmetnoj oblasti. 
  • Učini učenje zabavnijim i zanimljivijim i tako im pruži priliku da primene nova znanja u različitim situacijama. 
  • Izložiti učenike novim idejama ili konceptima kojima inače ne bi bili izloženi (ukoliko nemaju priliku da uče o STEMu). 
  • Podstiču kreativnost učenika dajući im slobodu da sami biraju teme ili ciljeve za svoje projekte. 

Želite ideje za STEM projekte? Posetiti našu riznicu eksperimenata.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar